Luisteren

13 mrt Luisteren

Alle berichten

Het blijft een thema:
Luisteren.
Bij dit blog zit een aantal quotes van wijze mensen. En het mooie gedicht van Leo Buscaglia. Op social media zie je om de haverklap tegeltjeswijsheden voorbij komen met als thema luisteren. En toch blijven we met zijn n vooral ‘niet-luisteren’. Dus, daarom de prangende vraag nog een keer:

WAAROM IS LUISTEREN ZO MOEILIJK?

Je bent zo snel geneigd in te vullen, iemand iets te verwijten, allerlei adviezen en oplossingen te bedenken; maar ‘gewoon’ luisteren? Ho maar! Er zijn boeken vol geschreven, er zijn hele trainingen voor bedacht. En toch lijkt het ons mensen op de een of andere manier maar mondjesmaat te lukken.Het helpt allemaal niks, we blijven met zijn allen praten, praten en nog eens praten.

Terwijl toch bijna iedereen wel weet waarom luisteren zo belangrijk is. De ander voelt zich gehoord, gezien, voelt zich serieus genomen. Gesprekken duren korter, discussies worden vermeden. Het levert zoveel voordelen op. Ga maar eens bij jezelf na hoe fijn het is als iemand gewoon even naar je luistert. En ga dan meteen even na hoe lang het geleden is dat dit voor het laatst gebeurde…

In trainingen hebben we het vaak over meeveren, begrip tonen, uit de inhoud blijven, om te voorkomen dat mensen boos of agressief worden, maar in feite bedoelen we allemaal hetzelfde: GA NOU EENS LUISTEREN!!!! De groep die ik vandaag trainde had de theorie over luisteren gehoord, uitgebreid geoefend, met elkaar tips geformuleerd, nog een keer geoefend, zelf aan den lijve ervaren wat het effect was van alleen luisteren en dan toch, als ze naar huis gaan, weet ik als trainer dat ze morgen toch weer in diezelfde valkuil stappen. En dan niet omdat mijn training slecht in elkaar zat, of omdat ze het niet snapten, maar gewoon omdat die valkuil zo immens groot is. Een valkuil waar ik zelf ook regelmatig weer in stap.

Ik nodig je daarom uit voor een experiment. Kies de komende twee weken iedere dag twee momenten uit waarop je echt gaat luisteren, één op het werk en één privé. Of, als je parttime werkt of net vakantie hebt, tCoveywee momenten privé (hebben ze thuis even geluk!). En het enige wat je doet is luisteren. Vanuit nieuwsgierigheid, om iets over de ander te leren, om iets te weten te komen.

Dus stel, iemand heeft slecht nieuws gekregen, heeft zich pijn gedaan, maakt zich zorgen, zit met een dilemma, voelt zich rot of juist heel blij. En jij luistert. En luistert. En luistert. Meer niet. Je geeft geen advies, beleert de ander niet, draagt geen oplossingen aan; je luistert alleen. En, misschien wel de belangrijkste tip: skip het woord ‘maar’ uit je vocabulaire!

Ik ben heel erg benieuwd wat het je oplevert.

Geen reacties

Plaats een reactie