Een ode aan alle trainingsacteurs

21 jan Een ode aan alle trainingsacteurs

Ik vind het tijd om een beroepsgroep in het zonnetje te zetten. Omdat ze zich altijd dienstbaar opstellen, zichzelf altijd presenteren als ‘levend oefenmateriaal’ en altijd precies komen als je ze nodig hebt. Omdat ik vind dat ze steeds vaker zwaar onderbetaald worden (zeker bij overheidsinstanties als de politieapplaus en defensie). Omdat vaak wordt gedacht dat het ‘tweederangs acteurs’ zijn, die niet aan de bak kwamen op tv of in het theater.  Omdat ze vaak eerst een bak weerstand moeten overwinnen, omdat deelnemers altijd ‘slechte ervaring hebben met die toneelstukjes’ en ‘liever niet oefenen, omdat het toch niet echt is’. En omdat ze vaak niet het applaus krijgen dat hun collega’s op het podium of op tv wel krijgen. Ik heb het over trainingsacteurs.

Al vanaf het begin van mijn trainerscarrière werk ik regelmatig met acteurs. Destijds waren ze vooral mijn ‘redding’. Op mijn 20e stond ik voor groepen Brabantse buschauffeurs die mij niet al te serieus namen. Gelukkig wist ik dat Klaas ’s middags kwam en dat ze wel naar hem zouden luisteren. Klaas was namelijk een doorgewinterde, stoere acteur van halverwege de 40, die alle doelgroepen al voor zijn neus had gehad en heel boeiend kon vertellen over andere buschauffeurs (bijvoorbeeld van de RET in Rotterdam, dat sprak toch net wat meer aan dan mijn ervaring met de bussen in het oosten van het land) en de agressie die zij meemaakten. En daarbij kon hij zich prima inleven in de rol van lastige, boze passagier waardoor ‘mijn’ buschauffeurs konden oefenen met dat wat ik ze ’s morgens had verteld, waardoor dat ineens toch stukken minder onlogisch leek.

Inmiddels werk ik niet meer met Klaas. En ik heb ook geen acteur meer nodig om mijn dag te redden. En er zijn ook talloze trainingen die prima zonder acteur kunnen.
Maar ik ben altijd weer blij als ze ‘bij de training horen’. Ik werk met een aantal acteurs al jaren samen en dan is het weerzien altijd leuk. Ze verhogen niet alleen de werkvreugde van de deelnemers, maar ook die van mij.

Als ik zelf een training ontwikkel voor een organisatie, zorg ik, als het onderwerp dat vraagt, altijd dat er gebruik wordt gemaakt van acteurs, desnoods ten koste van mijn eigen tarief (ze worden namelijk altijd als eerste wegbezuinigd uit de offerte, ook al zo jammer!). Ik vind namelijk dat acteurs een heel waardevolle bijdrage leveren aan een training. Ze zorgen dat mensen kunnen experimenteren met gedrag, zonder dat dat gevolgen heeft. Deelnemers kunnen het helemaal anders doen dan ze gewend zijn en letterlijk aan den lijve ervaren hoe dat werkt. Zonder dat dat gevolgen heeft voor de relatie. En als het niet effectief was, kan het gewoon nog een keer.
En als het dan klaar is, krijgen deelnemers ook nog feedback over wat wel en niet werkte, waardoor ze met vaak heel waardevolle tips teruggaan naar hun werk, ondanks dat het natuurlijk allemaal ‘helemaal niet echt was’. 😉
Daarnaast zorgen trainingsacteurs ook altijd voor een vrolijke noot. En als het even niet zo lekker loopt met een groep, kun je het met een acteur over een heel andere boeg gooien, waardoor je de doelen van je training alsnog kunt halen.

Al met al zou ik niet weten wat ik zonder goede acteurs zou moeten. En ik vond dat dat best eens gezegd mocht worden. Hierbij dan toch eindelijk een applaus voor de trainingsacteurs!!

👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

 

31 Reacties
 • Annelies Van der Bie
  Geplaatst op 15:21h, 06 september Beantwoorden

  Een tijdloze ode die ook in september nog mooi is. Fijn om te lezen. Dank !

 • Marijn Bontje
  Geplaatst op 20:42h, 02 februari Beantwoorden

  Dank allemaal voor de lieve reacties! Fijn te lezen dat mijn blog zo gewaardeerd wordt. Ik hoop nog lang met ‘jullie’ samen te werken!

 • Wendi Koster
  Geplaatst op 20:12h, 30 januari Beantwoorden

  He Marijn, wat een heerlijke ode is dit! Ik dompel me even onder. Dank!

  • Marijn Bontje
   Geplaatst op 20:37h, 02 februari Beantwoorden

   😉

 • Job Redelaar
  Geplaatst op 10:03h, 26 januari Beantwoorden

  Dank Marijn!
  Echt heel fijn om te lezen 😊

 • Arlette van de Kemp
  Geplaatst op 07:08h, 24 januari Beantwoorden

  Mooi begin van mijn zondag dit artikel! Ik maak ook een buiging , dank je wel!

 • Esther Gadt
  Geplaatst op 01:47h, 24 januari Beantwoorden

  Wow wat een fijn en helder stuk. Dank voor je mooie woorden. Dat doet een mens goed 🙂

 • Maria Brants
  Geplaatst op 13:41h, 23 januari Beantwoorden

  Fijne feedback :))
  Dank je Marijn voor de moeite die je neemt je waardering uit te spreken!!

 • Loura Klinkhamer
  Geplaatst op 12:30h, 23 januari Beantwoorden

  Marijn dank voor deze mooi woorden , Het is zo ’n leuk en dankbaar beroep,,dat ik als 69 jarige nog met heel veel plezier werk als trainings actrice… De samenwerking met trainers die ons vak waarderen is altikd weer een feestje. Als je na afloop van een training samen het gevoel hebt :we hebben cursisten wat mee kunnen geven is voor ons al een applaus en door jouw ode krijgen wij als traingsacteurs een extra open doekje !! Dank

  • Marijn Bontje
   Geplaatst op 20:37h, 02 februari Beantwoorden

   Gaaf Loura, dat je nog steeds zo geniet van je vak!

 • Karel Schuurman
  Geplaatst op 10:43h, 23 januari Beantwoorden

  Prima stukje, Marijn. Je kunt uit de reacties lezen hoe goed het aanslaat bij trainingsacteurs. Hopelijk ook bij andere opdrachtgevers. Afgezien van de vaak lage beloning blijft het een prachtig vak

 • Leonie van Dijk
  Geplaatst op 10:12h, 23 januari Beantwoorden

  Dank je wel Marijn!

  Ik denk dat je het gevoel van vele trainers, die wel met acteurs werken heel goed hebt vertaald.
  Het is als acteur geweldig om iedere keer weer tevreden trainers en tevreden deelnemers te zien en het is fijn dat dit zo mooi vanuit het oogpunt van een trainer is verwoord.

  Dit is,naast het prachtige compliment, ook nog eens een mooi pleidooi voor alle trainers, die de stap om met een acteur te werken nog niet hebben gezet..

 • Marie-Louise Markhorst
  Geplaatst op 08:27h, 23 januari Beantwoorden

  Dank je wel Marijn, en voor ons is het zooooo fijn dat er trainers bestaan die ons laten schitteren alleen door zo’n stukje

  • Marijn Bontje
   Geplaatst op 20:38h, 02 februari Beantwoorden

   Dank voor jouw compliment, Marie-Louise!

 • Cees Stam
  Geplaatst op 07:06h, 23 januari Beantwoorden

  Beste Marijn, nu heb ik eindelijk eens goed begrepen wat de impact is van de traiiningacteur op trainingen van beroepsgroepen. Mijn eigen zoon, Paul Greidanus, doet dit al jaren en door jouw artikel waardeer ik hem nu veel meer. Bovendien ben ik me nu meer bewust van de verwantschap van mijn eigen vroegere werk en dat van mijn zoon. Begin jaren 70 ontwikkelde ik met o.a. Paul van Engelen het vak dramatische expressie binnen het lager beroepsonderwijs (zoals dat toen heette). Wij wilden met dat vak leerlingen helpen zich bewust te worden van de sociale situatie waarin ze leefden en (soms) te zoeken hoe het ook anders kon. Dit soort werk blijft nodig!.

  • Marijn Bontje
   Geplaatst op 20:40h, 02 februari Beantwoorden

   Wauw! Dank Cees, dat je dit schrijft.

 • Linda de Wolf
  Geplaatst op 06:50h, 23 januari Beantwoorden

  Word ik heel blij van! Dank je wel Marijn.

 • chris molenaars
  Geplaatst op 01:08h, 23 januari Beantwoorden

  fijn dat je het zo duidelijk weet te formuleren , Als een dag slaagt en er tevreden deelnemers naar huis gaan weet ik weer waar ik het voor doe !

 • Robert Stegeman
  Geplaatst op 22:39h, 22 januari Beantwoorden

  Geweldig, dank je wel!

 • Anja van der pers
  Geplaatst op 21:28h, 22 januari Beantwoorden

  En zo is het! Niets aan toe te voegen. Beweging door beleving!

 • Bas van der Steen
  Geplaatst op 21:23h, 22 januari Beantwoorden

  Trainingsacteur voor opleiding, training en vorming. De vakkunst van een Trainingsacteur laat de deelnemers beleven wat ze dachten niet te kunnen.
  Door de tragische dagdeelvergoeding is het steeds moeilijker om er woonlasten van te betalen, laat staan een pensioen of AOV.
  Dank voor de spotlights! Trainingsacteurs zullen dat niet snel doen…

 • Esther Veldman
  Geplaatst op 20:37h, 22 januari Beantwoorden

  Geweldig beschreven, dankjewel!!!

 • Berdine Segers
  Geplaatst op 20:05h, 22 januari Beantwoorden

  Na een hele drukke week waarin ik ‘levend oefenmateriaal’ was krijg ik een hele brede glimlach na het lezen van deze mooie ode.
  Leve ons mooie vak !

 • Loes Wouterson
  Geplaatst op 19:08h, 22 januari Beantwoorden

  *buigt mee met alle collega’s*
  Leuk om te lezen, dank je wel!

 • Sabine Baltussen
  Geplaatst op 17:53h, 22 januari Beantwoorden

  Heerlijk beschreven superdank!!

 • Henk Witteman
  Geplaatst op 16:22h, 22 januari Beantwoorden

  Dank je Marijn! Fijn dat je ons in het zonnetje zet!
  Henk WItteman

 • Shamal Binnendijk
  Geplaatst op 16:06h, 22 januari Beantwoorden

  Dank je wel Marijn! Ik denk dat ik namens mijn beroepsgroep spreek als ik zeg dat we niet op applaus zitten te wachten, maar zeker wel op trainers / coaches die onze kracht (er)kennen en dat volmondig uitdragen. Je bent een held!

  • Marijn Bontje
   Geplaatst op 20:39h, 02 februari Beantwoorden

   Haha! Dat vind ik dan weer leuk om te lezen!

 • Jacolien Schepers
  Geplaatst op 15:37h, 22 januari Beantwoorden

  mede namens onze leden dank voor deze geweldige ode
  NVvT (Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs)

  • Marijn Bontje
   Geplaatst op 20:36h, 02 februari Beantwoorden

   Graag gedaan! Fijn te lezen dat de complimenten goed ontvangen worden!

Plaats een reactie