Ballen

17 feb Ballen

Ik schrijf dit blog omdat ik nieuwsgierig ben; benieuwd hoe anderen met dit thema omgaan. Dus reacties zijn (nog meer dan anders!) heel erg gewenst…

jongleren

Er zijn talloze stukken geschreven over werkende moeders die allerlei ballen in de lucht moeten houden en daar moeite mee hebben. Er zijn ook veel bureaus en coaches die deze moeders helpen ervoor te zorgen dat hun ballen niet op de grond vallen.

Ik wil het dit blog niet hebben over moeders, maar over ondernemers en hun ballen. En dan niet zozeer vanuit het oogpunt dat het een probleem is om al die ballen in de lucht te houden. Want volgens mij zijn die ballen, als je doet wat je leuk vindt, niet zo’n probleem. Nogmaals, ik ben vooral gewoon benieuwd.

Ik ben nu bijna drie jaar uit loondienst. En twee jaar ‘los’, zonder aanvulling van het UWV. En ik vind het wat… Ik vind het supertof dat het lukt. Ik ben iedere keer weer dankbaar als ik word gevraagd voor een opdracht (soms misschien wel té, moet ik wellicht maar eens mee stoppen…). Ik vind de opdrachten die ik doe over het algemeen erg leuk, geniet van de flexibiliteit, het beheer over mijn eigen agenda en mis al die bedrijfsdingen (zoals vergaderingen!) geen seconde. Ik vind netwerken leuk, hou ervan om te sparren met andere ondernemers, zie overal kansen, hou graag (vak)literatuur bij, vind het leuk om op Social Media ook nog enigszins actief te zijn. En dan moet ik als expert op het gebied van opleiden en leren natuurlijk zelf ook nog wel leren, dus ik heb me ook al weer voor een opleiding inschreven.

Daarnaast zijn er natuurlijk mijn meiden, met hun behoeften, maar ook zeker met hun (sport)activiteiten, ik zit in de MR op de school (en heb daar de afgelopen tijd door omstandigheden echt een flinke kluif aan gehad), sport veel, kook uitgebreid (want het moet natuurlijk wel gezond!), heb ook nog vriendinnen, ouders, familie, en, oh ja, ook nog een man. En dus een bedrijf waaraan ik, dacht ik ooit, ongeveer drie dagen per week wilde besteden. Waarschijnlijk komt het daar door het jaar heen wel ongeveer op neer, wantconfucius een van de voordelen van die flexibiliteit is dat ik in de schoolvakanties doorgaans veel minder werk.

Maar er zijn ook weken (maanden!) waarin ik veel meer werk en waarin ik echt moeite heb met al mijn ‘ballen’. Ik wil het geen probleem noemen, hoef er ook niet voor naar een coach, maar het is wel een ‘dingetje’. Als mijn jongste dochter mij vraagt of ik ‘vanavond wel thuis slaap, of alweer in een hotel?’ dan doet dat toch wel even wat met me. En ik weet: het is niet erg, erg zijn er velen met mij die het zo doen en het kan altijd erger. Maar toch, ik vind het een lastige. Want het is gewoon ook allemaal zo leuk. En zeg nou zelf, als ondernemer zeg je toch ook niet zomaar ‘nee’ tegen een opdrachtgever?

Ik woon samen met een ondernemer. Antwoord genoeg te vinden, zou je denken. Maar ik zie bij Erik heel ander gedrag: hij gaat (fysiek) naar zijn werk en komt weer thuis. Natuurlijk denkt hij veel aan zijn werk, moet hij ‘s avonds weleens terug en slaapt hij er weleens slecht van, maar hij is niet zo’n stuiterend type als ik. Dus vraag ik me af: zit het dan in mijn persoonlijkheid dat het bij mij zo gaat?’ Of zit het in het soort onderneming?

Ik hoorde mezelf pas tijdens een ondernemersbijeenkomst hardop zeggen dat een van mijn doelen voor 2016 is om meer balans te vinden in wat ik hierboven beschrijf en dan bedenk ik me meteen: ‘hoe ga ik dat in hemelsnaam doen?’ Ga ik dan echt ‘nee’ zeggen? Of uit de MR? Of stoppen met sporten? Echt niet!

Is voor mij balans dan dat er ‘dus gewoon pieken en dalen zijn’ en dat dit erbij hoort? Ik weet het niet. En dat vind ik eigenlijk ook helemaal niet zo erg. Voor mij is het geen probleem, ik zie het eerder als een interessante uitdaging. Maar ik ben wel razend nieuwsgierig hoe anderen dit doen. Niet alleen moeders en ook niet alleen ondernemers.  Hoe hou je het voor jezelf leuk in je leven met al die ballen?

 

 

1Reactie
  • Annemie Schuitemaker
    Geplaatst op 13:23h, 18 februari Beantwoorden

    Leuk blog over de ballen en balans. Ik geloof als mens en als ondernemer (van Career & Live en Career & Kids) in bewuste keuzes:welke bal je wel en welke bal je niet in de lucht wilt houden, daar draait het om. Niet moeten maar willen, oprechte werk privé keuzes maak je, zo kom je tot een optimale werk privé balans

Plaats een reactie